Wypiekanie pieczywa w starożytności

Wypiekanie pieczywa w starożytności Pieczywo było pokarmem, który swoją historie ma już w czasach starożytnych. Oprócz tego, że stanowi podstawę diety każdego człowieka ma też duży wymiar religijny. To właśnie Jezus dzielił chleb między swoich uczniów na znak pojednania. Obecnie my naśladujemy działanie Jezusa przyjmując eucharystie podczas komunii. Sam wygląd pieczywa i jego cechy organoleptyczne ulegały dużym zmianom. Wraz z rozwojem nauki powstawały coraz smaczniejsze odmiany chleba. Początek jednak nie był taki prosty. Pieczywo w starożytności wypiekano na bazie mąki i śruty. Placki takie wypiekano w popiele na rozgrzanych kamieniach. Z czasem kamienie zamieniono na blachy, które były bardziej wygodne. Z czasem całą produkcje udoskonalono, największy rozkwit przypada na czasy, kiedy do mąki zaczęto dodawać drożdży. Wówczas powstały pierwsze pulchne bochenki pieczywa. Zmienił się wygląd chleba, oraz jego smak. Takie pieczywo jadamy po dziś dzień, na rożne posiłki podczas dnia. Pieczywo ewoluowało na przestrzeni wieków i wciąż się zmienia, coraz więcej w nim chemii i ulepszaczy.

Chleb i nie tylko.