Wiejski chleb

Wiejski chleb Obecnie bombardowani jesteśmy pieczywem na każdym kroku. Możemy kupić je w markecie lub w piekarni. Co ważne chleb w miejscach tych bardzo rożni się do siebie wyglądem i smakiem. Markety najczęściej sprowadzają pieczywo z ulepszaczami, aby było można je dłużej przechowywać. Aby mieć pewność, co do tego, jaki chleb jemy watro wykonać go samemu w domu, nie jest to nic trudnego. Receptury takich chlebków są przekazywane z pokolenia na pokolenie i po dziś dzień wiele gospodyń wypieka pieczywo samodzielnie. Najlepiej, aby wszystkie składniki, jakie użyjemy były naturalne. Podstawą chlebka wiejskiego jest mąka. W zależności od tego, jaką użyjemy, tym lepszy chlebek powstanie. Najbardziej zdrowa jest razowa jednak do wypieku gospodynie wykorzystują najczęściej pszenną lub żytnią. Kolejnym składnikiem jest woda i rozczyn, najczęściej na bazie drożdży. Tak przygotowaną masę wkładamy do formy i wypiekamy. Najczęściej w piekarniku, choć nie jedna gospodyni może pochwalić się jeszcze starym piecem do pieczenia chleba. Tradycja jest obecna nawet dziś. Wielu z nas ceni chleb wiejski za walory smakowe i wygląd.

Chleb i nie tylko.