Wady i zalety pieczywa ciemnego

Wady i zalety pieczywa ciemnego Każdy rodzaj pieczywa posiada wady i zalety, dobrze je znać, aby wybierać chleb właściwy dla nas. Nie wątpliwą zaletą pieczywa ciemnego jest fakt, że posiada niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że po jego spożyciu nie podnosi się nam poziom cukru we krwi i dłużnej czujemy się najedzeni. Dlatego też chleb ten zaleca się cukrzykom, oraz osobom dbającym o zdrową dietę. Nie można pominąć faktu, że pieczywo to posiada bardzo wiele cennych witamin, w przeciwieństwie do pieczywa jasnego bogate jest w witaminy z grupy A, B. Pieczywo to jest bardzo zdrowe, ponieważ powstaje z mąki poddanej tylko jednemu procesowi przemiału. Dzięki temu w mące znajduje się więcej witamin i składników mineralnych. Jedynymi mankamentami pieczywa jest fakt, że nie wszyscy mogą go spożywać. Osoby z wrażliwym żołądkiem powinny z niego zrezygnować, ponieważ bardzo długo trawi się w naszym organizmie. Na rynku często występują też podróbki takiego pieczywa. Wielu producentów barwi pieczywo jasne karmelem, aby łudząco przypominało razowy chleb, trzeba czytać oznaczenia, aby kupić dobre pieczywko.

Chleb i nie tylko.