Ulepszacze w pieczywie

Ulepszacze w pieczywie Pieczywo posiada bardzo bogat± historię. Pocz±tkowo wypieki przypominały raczej placki, były twarde płaskie i prawie bez smaku. Wszystko to za spraw± braku spulchniaczy. Dzi¶ możemy kupić chleb na bazie drożdży, zakwasu lub nawet proszku do pieczenia. Aby powstał bochenek oprócz drożdży potrzebujemy jeszcze m±ki, oraz wody, czy jednak s± to wszystkie produkty? Często bywa, że nie. Coraz więcej piekarni produkuje pieczywo z dodatkiem ulepszaczy. Jest to czysta chemia, która ma sprawić, że wypiek będzie pulchny, pachn±cy i dłużej pozostanie ¶wieżym. Najczę¶ciej do pieczywa dodawanymi ulepszaczami s± wybielacze, sztuczne kwasy, których zadaniem jest przyspieszenie procesu fermentacji, oraz konserwantów. Wszystkie te zabiegi maj± prowadzić do wyprodukowania pieczywa doskonałego. Po zastosowaniu ulepszaczy pieczywo jednak traci wiele witamin, staje się mało apetyczne i często w smaku przypomina tekturę. Jedynym sposobem na walkę z nieuczciwymi producentami jest czytanie oznakowań na pieczywie, tylko tak dowiemy się, z czego został wyprodukowany bochenek.

Chleb i nie tylko.