Smarowidła do chleba

Smarowidła do chleba Chleb jest bardzo smacznym produktem. W zasadzie nie możemy się bez niego obyć, dlatego też, co kilka dni uzupełniamy jego zapasy. Znakomitym dodatkiem do każdego rodzaju pieczywa jest smarowidło. Na rynku możemy kupić masło lub margarynę, które z nich jest dla nas zdrowsze? Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na dużą zawartość witamin zalecane jest podawanie go małym dzieciom. Masło jednak ma pewne mankamenty, czyli nie nadaje się do smażenia, ponieważ szybko się pali i co ważne zawiera cholesterol. Z kolei margaryna jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. Co ważne zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, co przekłada się na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Jest ona na pewno mniej kaloryczna od tradycyjnego masła. Jeśli decydujemy się na zakup margaryny kupujmy ja w pudełeczku, ponieważ ta łatwiej jest rozsmarować i nie jest sztucznie utwardzana. Bez względu na to, jaki rodzaj smarowidła wybierzemy pamiętajmy, aby z nim nie przesadzać. Ma to być jedynie dodatek do pieczywa, a nie kolejny element pokarmu.

Chleb i nie tylko.