M±ka składnikiem pieczywa

M±ka składnikiem pieczywa Aby powstał pulchny i pachn±cy bochen chleba potrzebujemy kilku składników. Najważniejszym jest niew±tpliwie m±ka. W zależno¶ci, jak± użyjemy otrzymamy okre¶lony gatunek chleba. M±ka może zostać wytworzona z rożnego rodzaju zbożna, bez względu jednak na to różni± się od siebie typem. Oznaczenie to znajdziemy na każdym opakowaniu. Im jest wyższy typ tym m±ka jest zdrowsza. Najzdrowsz± wersj± jest nie w±tpliwie m±ka razowa, ponieważ ta została wyprodukowana z produktu poddanego jednokrotnemu przemiałowi. W wyniku tego działania pozostało w niej najwięcej witamin, oraz składników mineralnych. Kupuj±c pieczywo powinni¶my zwracać uwagę na oznaczenia, dzięki nim dowiemy się, jaki chleb jest dla nas zdrowszy. Powinni¶my kupować ¶wiadomie, ponieważ to, co jemy wpływa na fakt naszego wygl±du, oraz samopoczucia. M±ka jest podstawowym składnikiem każdego pieczywa jednak nie jedynym. Aby powstał chleb musimy dodać do niej naturalny zakwas na bazie drożdży. Dopiero w poł±czeniu dwóch składników powstaje masa na pieczywo.

Chleb i nie tylko.