Jak wykonać pieczywo?

Jak wykonać pieczywo? Pieczywo jest ważnym elementem diety każdego człowieka. Zazwyczaj kupujemy je i nie zastanawiamy się jak je wykonano. Dla konsumenta liczy się jedynie smak i wygl±d pieczywa. Z czego jednak produkuje się chleb? Odpowiedz jest prosta z m±ki, oraz zakwasu naturalnego. W zależno¶ci od tego, jak± m±kę użyjemy możemy uzyskać chleb jasny, razowy, orkiszowy. Głównym składnikiem, który odpowiada za pulchny bochen s± drożdże, te w procesie fermentacji powoduj± ro¶niecie ciasta. S± jednak i takie gatunki pieczywa, które do produkcji wykorzystuj± zamiast drożdży inne produkty, przykładem jest na pewno chleb na bazie proszku do pieczenia lub bez użycia spulchniaczy, chleb kruchy. W zależno¶ci od tego, jakiego produktu użyjemy możemy dowolnie decydować o naszym pieczywie. Obecny chleb jest pulchny, oraz porowaty i niczym nie przypomina tego z dawnych epok. Pierwsze chleby, jakie powstały robione były na bazie m±ki i wody st±d też powstawały kruche i twarde placki wypiekane na kamieniach. Dopiero upływ czasu spowodował, że nast±pił rozwój w dziedzinie wypiekania pieczywa.

Chleb i nie tylko.