Jak przechowywać pieczywo

Jak przechowywać pieczywo Pieczywo jest nam wszystkim doskonale znane. Spożywamy je każdego dnia. Może być dodatkiem do posiłku lub daniem głównym, kiedy na przykład zjadamy kanapki na jego bazie. Co robić, aby pieczywo było jak najdłużej świeże? Pomysłów jest kilka. Na początek watro jest zakupić chlebak jest to pojemnik, który umożliwia dłuższe przenicowywanie pieczywa nawet do kilku dni. Chlebak jednak trzeba często sprzątać z okruszków i wietrzyć, aby nie było w nim wilgoci. Z kolei drobinki pieczywa mogą być źródłem pleśni, więc jak najszybciej się ich pozbywamy. Kolejnym pomysłem jest zamrażanie pieczywa. Kiedy nie lubimy częstych zakupów watro się zabezpieczyć i zamrozić większą ilość pieczywa na późniejszy czas. Dzięki zamrażalce możemy przechowywać pieczywo nawet kilka miesięcy. Kiedy natomiast jest nam potrzebne wystarczy tylko je wyciągnąć i rozmrozić. Efekt chrupkiej skorki uzyskamy jeśli podgrzejemy go w piekarniku. Metod na przechowanie pieczywa jest kilka każdy jednak musi je dopasować do siebie i swoich wymagań.

Chleb i nie tylko.