Jak kupić dobry chleb?

Jak kupić dobry chleb? To, jakie pieczywo kupujemy zależy tylko od nas. To my konsumenci wybieramy miejsce zakupu i typ pieczywa. Najczęściej kupujemy w marketach robiąc przy okazji codzienne zakupy, jest to jednak nie najlepsze posuniecie. Markety często sprzedają pieczywo z dużym dodatkiem ulepszaczy. Najlepszym miejscem będzie jednak piekarnia. Tam mamy pewność, że chleb powstał na naturalnym zakwasie i nie ma chemii. Poza czytaniem oznakowań powinniśmy zwrócić również uwagę na sam wygląd pieczywa. Dobry gatunkowo chleb powinien być ciężki i dość twardy. Po jego przekrojeniu nie powinien lepić się do noża. Ważnym aspektem jest też sama skórka, w chlebie naturalnym najczęściej jest chrupiąca i pęknięta. Kolejnym aspektem, na który zwracamy uwagę jest forma, w jakiej znajduje się chleb. Unikajmy pieczywa pakowanego w folię, ponieważ w takim szybciej dochodzi do powstania pleśni, te z kolei są bardzo szkodliwe dla organizmu. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy kupowany bochen jest zdrowy i świeży powinniśmy spróbować samodzielnego wypieku w domu wówczas będziemy pewni składu pieczywa.

Chleb i nie tylko.