Chleb w ¶redniowieczu

Chleb w ¶redniowieczu Każda epoka rz±dzi się swoimi prawami. Bez względu na to ile czasu upłynęło od tamtej pory na zawsze zapisze się w historii. Chleb w czasach ¶redniowiecza był nie tylko podstawowym pokarmem, jaki spożywano podczas dnia, należał do elementów obrzędowo¶ci. Na co dzień Słowianie mogli spożywać pieczywo zwane podpłomykiem. Nazwa wzięła się od sposobu wypiekania pieczywa. Aby chleb mógł urosn±ć i się dopiec pieczono go w ognisku na rozgrzanych kamieniach. Chleby takie znacznie różniły się od tych dzisiejszych swoj± form±, oraz struktur± przypominały raczej placki. Kolejnym gatunkiem pieczywa, jaki kojarzony jest ze ¦redniowieczem był kołacz. Pieczywo to spożywano tylko od wielkiego ¶więta lub aby uczcić kogo¶ wesele. Był to prawdziwy rarytas. Kołacz przypomina dzisiejsz± chałkę jednak dla osób ze ¶redniowiecza był wyszukanym przysmakiem. Z czasem nauka wypiekania chleba zaczęła się rozwijać, najbrzydziej widoczne było to w klasztorach, gdzie powstawały spore piekarnie chleba. Nauka wypiekania i tworzenia chleba stała się coraz bardziej doskonała.

Chleb i nie tylko.