Chleb w średniowieczu

Chleb w średniowieczu Każda epoka rządzi się swoimi prawami. Bez względu na to ile czasu upłynęło od tamtej pory na zawsze zapisze się w historii. Chleb w czasach średniowiecza był nie tylko podstawowym pokarmem, jaki spożywano podczas dnia, należał do elementów obrzędowości. Na co dzień Słowianie mogli spożywać pieczywo zwane podpłomykiem. Nazwa wzięła się od sposobu wypiekania pieczywa. Aby chleb mógł urosnąć i się dopiec pieczono go w ognisku na rozgrzanych kamieniach. Chleby takie znacznie różniły się od tych dzisiejszych swoją formą, oraz strukturą przypominały raczej placki. Kolejnym gatunkiem pieczywa, jaki kojarzony jest ze Średniowieczem był kołacz. Pieczywo to spożywano tylko od wielkiego święta lub aby uczcić kogoś wesele. Był to prawdziwy rarytas. Kołacz przypomina dzisiejszą chałkę jednak dla osób ze średniowiecza był wyszukanym przysmakiem. Z czasem nauka wypiekania chleba zaczęła się rozwijać, najbrzydziej widoczne było to w klasztorach, gdzie powstawały spore piekarnie chleba. Nauka wypiekania i tworzenia chleba stała się coraz bardziej doskonała.

Chleb i nie tylko.