Chleb tostowy

Chleb tostowy Pieczywo jest znanym produktem w każdym jadłospisie. Zazwyczaj wykonujemy na nim kanapki. Bardzo dobrym przepisem na wykorzystanie pieczywa jest też zrobienie z niego tostów. Jest to rodzaj kanapki zapiekanej, w której oprócz pieczywa najdziemy wędlinę, ser. Czy jednak taki chleb jest dla nas zdrowy?. Zauważmy, że posiada całkiem inną strukturę niż ten tradycyjny, jest bardzo miękki, elastyczny, a przy tym słodkawy. Chleb tostowy w swym składzie znacznie rożni się od tego tradycyjnego wykonanego na zakwasie i mące. Cały aż kipi od chemii, oraz konserwantów. Dowodem na tą tezę może być chociażby czas jego przenicowywania. Zwykły chleb możemy przepracowywać zaledwie kilka, ponieważ później pleśnieje. Z kolei tostowy nie pleśnieje wcale. Co ważne może być świeży nawet kilka tygodni. Pieczywo tostowe jest bardzo słabej, jakości brakuje w nim cennych witamin i składników mineralnych. Jeśli możemy powinniśmy go po prostu unikać lub zjadać okazjonalnie. Chleb tostowy możemy też zamieniać na tradycyjny, który jest zdrowszy.

Chleb i nie tylko.