Chleb razowy

Chleb razowy Choć nie wszyscy go lubimy ze względu na specyficzny smak jest bardzo zdrowym produktem. Chleb razowy powstaje na bazie m±ki pszennej, żytniej poddanej procesowi przemiału. Jego nazwa wzięła się wła¶nie od procesu przygotowania m±ki, ponieważ mielona jest tylko raz. Ma to naturalnie wpływ na jego skład. M±ka z jednego przemiału ma więcej witamin i składników, czyli jest zdrowa dla naszego organizmu. Oprócz m±ki do chleba musimy jeszcze dodać rozczyn. Tutaj proces jest wydłużony nawet do pięciu dni. W przeciwieństwie do chleba jasnego żytnie jest ciemniejsze i ma bardziej zbit± strukturę. Naturalnie dostarcza wielu witamin jest polecany dla osób choruj±cych na cukrzyce, ponieważ po jego spożyciu nie podnosi się poziom cukry we krwi. Jedynym mankamentem jest długi proces trawienia w żoł±dku, oraz walory smakowe. Obecnie samo spożywanie chleba razowego kojarzone jest do razu ze zdrow± dieta, ponieważ największym zainteresowaniem wci±ż cieszy się jasne, pulchniutkie pieczywo.

Chleb i nie tylko.