Chleb pszenny

Chleb pszenny Najbrzydziej popularnym produktem w¶ród pieczywa nadal pozostaje pieczywo jasne. Dzieje się tak nie bez powodu. Chleb kusi nas swoim zapachem wygl±dem, czyli rumian± skórk± i smakiem, który jest lekko słodkawy. Co jednak ze zdrowotnym aspektem spożywania pieczywa? Tutaj sytuacja przedstawia się troszkę gorzej. Mało, kto zdaje sobie sprawę z faktu, że pieczywo pszenne wykonane na bazie m±ki pszennej jest ubogie w wiele witamin. Wynika to z samego procesu przygotowania m±ki. Jest ona wielokrotnie mielona, przez co traci elementy okrywy nasiennej i witaminy. Chleb pszenny był, co ważne pierwszym pieczywem, jakie wypiekano już w czasach ¶redniowiecznych, naturalnie miał całkiem inny wygl±d i smak, ale podstawę jego składu stanowiła m±ka pszenna. Z czasem sposób i przepisy na pieczywa ewoluowały i dzi¶ w każdym sklepie możemy kupić pieczywo jasne. W sklepach dostępne jest ono w dwóch wariantach, czyli w cało¶ci lub pokrojone przez maszynę. To drugie rozwi±zanie jest najbardziej wygodne, ponieważ nie musimy sami porcjować bochenka w domu.

Chleb i nie tylko.