Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy Orkisz towarzyszył nam już do dawna, jednak nie cieszył się zainteresowaniem. Dopiero, kiedy ludzie zaczęli przywiązywać wagę do jedzenia i zdrowej diety orkisz wrócił do łaski. Orkisz jest bardzo cenny ze względu na swoje walory zdrowotne. Mąka orkiszowa składa się z skrobi, białka a nawet nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują obniżanie cholesterolu we krwi. Nie bez znaczenia dla konsumenta jest zawartość błonnika. Substancja ta pęczniejąc powoduje, że nie czujemy się głodni i pobudza do pracy jelita, oraz cały układ trawienia. Co ciekawe najwięcej składników odżywczych znajduje się właśnie we wnętrzu ziarna, a nie jak w przypadku pozostałych zbóż w okrywie. Dieta z użyciem orkiszu nie tylko korzystnie wpływa na nasze zdrowie, dzięki niemu chronimy się przed ewentualnymi infekcjami, które występują w okresie jesienno-wiosennym. Chleb orkiszowy powinien znaleźć się przede wszystkim w diecie osób chorych. Mankamentem jest jego cena, ale na szczęście nie trzeba spożywać go w ogromnej ilości, aby wspomógł nasz organizm.

Chleb i nie tylko.