Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy Chleb jest bardzo cenionym produktem, spożywają go ludzie w każdym wieku. Jest jednak grupa osób, która robić tego nie może, ponieważ choruje i nie jest w stanie przyjmować glutenu. Mowa tutaj o alergikach i chorych na celiakię. W wyniku przyjmowanie glutenu od razu widoczna jest na ich ciele wysypka. Co więc robić, aby taki chory mógł jeść pieczywo bez obaw? Wyjcie jest jedno trzeba z pieczywa wyeliminować gluten, czyli białko roślinne, które występuje w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu. Są to niestety podstawowe produkty służące do wytworzenia mąki. Zamiast tradycyjnej można zastąpić ją mąką kukurydzianą, czy ziemniaczaną. Naturalnie wówczas chleb będzie wyglądał inaczej pod wieloma cechami organoleptycznymi, ale będzie zdrowy i bezpieczny. Niestety chleba takiego nie kupimy w sklepie musimy wypiekać go sami, ponieważ osób chorych na nieprzyswajanie jest mało i sklepy nie angażują się w produkcje takich wyrobów. Dzięki samodzielnemu wypiekowi możemy sami decydować, co w naszym pieczywie się znajdzie.

Chleb i nie tylko.